De enige struggle die nog herkenbaarder is dan compleet opgezogen worden door de wereld van SkinTok, is eruit komen met méér verwarring dan duidelijkheid over wat je nou eigenlijk op dat kostbare gezicht van je moet smeren. Want hoe heerlijk en ontspannend het ook is om eindeloos mensen te zien smeren met serums, zonnebrand en gezichtsmaskers, het geeft je niet echt de antwoorden op je brandende vragen, zoals: Wat is de juiste volgorde voor een skincareroutine? Wat is eigenlijk het verschil tussen een toner en een essence, en kun je die allebei gebruiken in één routine? En hoe combineer je een spot treatment met een gezichtsolie in dezelfde routine?
Geloof me, het is nogal wat om over na te denken – zelfs voor een beauty-editor die de hele dag al deze producten test, laat staan voor een beginner die gewoon op zoek is naar een stralende, heldere huid of een manier om fijne lijntjes op afstand te houden. Maar geen stress: stap voor stap gaan we alles helder krijgen, met een beetje hulp van een paar dermatologen.
Retinol is het favo skincare-ingrediënt van het moment, maar heeft 't eigenlijk ook bijwerkingen? >
Ga naar:
- Wat is de basic skincareroutine?
- Stap 1: Cleanser
- Stap 2: Toner
- Stap 3: Face Serum
- Stap 4: Eye cream
- Stap 5: Spot treatment
- Stap 6: Moisturizer
- Stap 7: Retinol
- Stap 8: Gezichtsolie
- Step 9: Zonnebrand
- Waarom is de volgorde van je skincareroutine belangrijk?
- Op welke leeftijd moet je beginnen met een skincareroutine?
- Wat betekent non-comedogeen?
- Welke tools heb je nodig voor skincare?
- Maak kennis met de experts:
Wat is de basic skincareroutine?
PSA: Je hebt echt geen 10-stappen skincareroutine nodig (of zelfs een van 5 stappen). "Minder is meer als het om je huid gaat—ik ben helemaal voor het reduceren van producten," zegt dermatoloog Karan Lal, MD. "In werkelijkheid heeft onze huid vooral hydratatie en vocht nodig om een sterke huidbarrière te behouden, en dat kun je bereiken met maar een paar producten." En, zoals praktisch alle dermatologen het erover eens zijn, die producten zijn:
De drie essentiële skincare producten:
- Cleanser: een milde, sulfaatvrije gezichtsreiniger
- Moisturizer: een simpele, parfumvrije formule die je twee keer per dag kan gebruiken
- Zonnebrandcrème: een minerale of chemische zonnebrandcrème met minimaal SPF 30
Dat is alles — de drie belangrijkste producten zijn een cleanser, moisturizer en SPF. Het is misschien niet glamorous, maar een goede huidverzorging hóéft dat ook niet te zijn (vraag het maar aan je dermatoloog of iemand van het beautyteam van Cosmo — simpel is altijd beter). Hoe meer producten je op elkaar stapelt, hoe groter de kans op irritatie, allergische reacties of onzuiverheden, benadrukt Dr. Lal.
Wil je toch een iets uitgebreidere skincareroutine? Helemaal prima. "Als je die drie basisproducten consistent gebruikt en je wilt meer toevoegen, probeer dan een retinoïde," zegt Dr. Lal. "Na drie maanden, als je huid eraan toe is, kun je vitamine C toevoegen." Maar extra producten daarbovenop? "Dat is niet nodig — ik denk dat de meeste huiden maximaal vijf producten tegelijk aankunnen," aldus Dr. Lal.
De volgorde en stappen van je skincareroutine
Benieuwd hoe een volledige skincareroutine eruitziet in de juiste volgorde? Hier is een handig overzicht om even een screenshot van te maken. Maar voordat je in paniek raakt bij het zien van een 10-stappen routine: geen stress. Voor een geweldige, simpele routine heb je écht maar drie producten nodig.
Pin it, save it, screenshot it, memorize it, whatever. Just get it into your brain, and then read our breakdown and product recommendations, below.
Hoe je je skincareroutine opbouwt en de producten in de juiste volgorde aanbrengt
"De vuistregel bij het aanbrengen van skincare is om eerst de lichtste producten te gebruiken en als laatste de zwaarste, omdat dunnere producten geen dikke producten kunnen doordringen," zegt dermatoloog Shereene Idriss, MD. Voorbeeld: een serum (dun) aanbrengen over je moisturizer (dik) maakt dat serum vrijwel ineffectief, omdat het je huid niet kan bereiken vanwege de afsluitende laag erbovenop.
Stap 1: Cleanser
⏰: ochtend en avond
Alsjeblieft, for the love of the beautygoden, haal eerst je make-up eraf en was je gezicht voordat je je producten aanbrengt. "Voor ingrediënten om goed geabsorbeerd te worden, heb je een schone huid nodig die helemaal vrij is van olie en vuil," zegt dermatoloog Mona Gohara, MD. En hier komt double-cleansing om de hoek kijken.
Vraag je je af hoe je moet double-cleansen? De simpelste methode is om je make-up te verwijderen met een cleansing oil of cleansing balm (geen van beide is 'beter' dan de ander; het is een kwestie van persoonlijke voorkeur). Het lost alle make-up op je gezicht op zonder je huid uit te drogen.
Vervolgens volg je dat op met een milde cleanser, afhankelijk van je huidtype. Droge huiden moeten op zoek naar een romige, niet-schuimende gezichtsreiniger met barrière-versterkende ingrediënten zoals ceramiden, hyaluronzuur en glycerine; terwijl vette huiden gel-gebaseerde reinigers of milde schuimende reinigers voor vette huiden kunnen proberen. Huid met acne zal echter profiteren van een formule met extra acne-bestrijdende ingrediënten, zoals salicylzuur of benzoylperoxide. Houd er wel rekening mee: als je huid gevoelig is, kies dan voor een product met verzachtende ingrediënten (colloïdaal havermeel, aloë vera en niacinamide).
Q: Moet ik mijn huid 's ochtends echt reinigen?
Het hangt ervan af, eerlijk gezegd. Als je een vette of acne-gevoelige huid hebt, dan is het ja—reinigen nadat je wakker wordt kan een goede manier zijn om vuil of glans van de nacht te verwijderen. (En als je anti-acne ingrediënten zoals salicylzuur gebruikt, kunnen die extra magie doen.) Maar als je een droge of gevoelige huid hebt, hoef je waarschijnlijk niet opnieuw te wassen voordat je de rest van je routine begint.
Een fijne cleanser voor een normale tot droge huid:
Stap 2: Toner
⏰: ochtend en/of avond
Toners waren vroeger vreselijke alcoholhoudende vloeistoffen die je gezicht verbrandden. Maar de toners van nu (de goede) zijn ofwel (1) gevuld met milde, hydraterende ingrediënten voor droge en gevoelige huid, ofwel (2) gevuld met chemische exfolianten om acne en bultjes te behandelen. "Toners zijn niet bedoeld om iets te zijn dat op je huid blijft zitten en zwaar aanvoelt"' zegt Dr. Gohara. "Ze bereiden je gezicht alleen voor, zodat ingrediënten later beter geabsorbeerd kunnen worden."
Reminder: toner (zoals de meeste stappen in deze lijst) is helemaal optioneel, maar als je toner ruikt naar nagellakremover of alcohol, moet je hem snel wegdoen en een andere versie vinden. De beste toner voor acne-gevoelige of vette huid bevat ingrediënten die helpen om de poriën te ontstoppen en uitbraken te voorkomen, zoals salicylzuur en/of AHA’s. Dep het om de andere avond (of ’s ochtends, als je van plan bent ’s nachts een retinol te gebruiken), en wacht dan 60 seconden voordat je een ander product aanbrengt.
Maar als je huid droog en/of gevoelig is, kies dan een toner met hydraterende ingrediënten om mogelijke irritatie te verminderen (zoals hyaluronzuur, polyglutaminezuur, squalane, ceramiden, enz.). Je kunt deze elke ochtend, avond of beide deppen op je huid. "Er bestaat niet zoiets als te veel vocht, ongeacht je huidtype," zegt Dr. Gohara.
Q: Is toner hetzelfde als een essence?
Toners en essences lijken qua consistentie best op elkaar, dus als je je essence wilt gebruiken in je skincareroutine, gebruik deze dan als stap 2 (in plaats van de toner). Maar als je beide in je routine hebt, swipe dan eerst de toner aan, en dep daarna de essence in je huid (beschouw het als een dunne moisturizer-serum hybride).
Een toner voor een Acne-gevoelige huid:
Sinds ik dit serum gebruik, heb ik afscheid genomen van mijn CC-cream >
Stap 3: Face Serum
⏰: ochtend en/of avond
"Serums zijn in wezen shots van extreem geconcentreerde voedingsstoffen, hydrators of antioxidanten die je huidgezondheid meteen een boost geven zodra je ze aanbrengt," zegt Dr. Gohara. "Mensen slaan ze vaak over, maar ze zijn eerlijk gezegd de zware werkers in je skincareroutine." Dus, hoewel serums helemaal optioneel zijn, zijn ze vaak een goede eerste stap om je skincareroutine naar een hoger niveau te tillen en je huidgezondheid te verbeteren.
✔️ Hoe kies je het beste gezichtserum voor jouw huidtype
’s Ochtends…
Voor bijna alle huidtypes zweren Dr. Gohara, Dr. Lal, Dr. Idriss, en elke andere dermatoloog die er is, bij het gebruik van een vitamine C-serum in de ochtend, wat je huid beschermt tegen ontstekingen en schade door omgevingsfactoren, terwijl het in de loop der tijd donkere vlekken verheldert. Let wel op: Vitamine C kan sterk zijn, dus als je huid gevoelig is, gebruik het dan om de andere ochtend (of om de twee ochtenden) in plaats van elke dag
’s Avonds…
Hoewel serums optioneel zijn, kan elke huidtype profiteren van het gebruik van een hydraterend serum op basis van hyaluronzuur ’s avonds (en eerlijk gezegd, ook ’s ochtends), wat vocht uit de lucht naar je huid trekt om deze gehydrateerd te houden. "Als je acnebehandelingen of anti-aging producten gebruikt—die droog of irriterend kunnen zijn—wil je je huid eerst voorbereiden met zoveel mogelijk vocht," zegt Dr. Idriss.
Q: Kan ik meerdere serums tegelijkertijd gebruiken?
Zeker! Maar als het gaat om het stapelen van serums, houd dan de dun-naar-dik regel in gedachten, zegt Dr. Cheung. 'De dikkere serums kunnen de absorptie van de dunnere formules belemmeren,' merkt ze op. Dus begin met je waterige vitamine C-serums en breng daarna de rijkere, romige formules aan.
Een serum die wij aanraden:
Stap 4: Eye cream
⏰: ochtend en/of nacht
Oogcrèmes zijn meestal lichter en dunner dan gezichtscrèmes, dus zorg ervoor dat je ze vóór je crèmes en oliën aanbrengt (onthoud: lichtere producten komen vóór zwaardere producten). Maar een belangrijk punt: oogcrèmes zijn voor de meeste mensen niet noodzakelijk. "Zolang je een moisturizer en zonnebrandcrème gebruikt, krijgt je ooggebied al de verzorging die het nodig heeft," zegt Dr. Gohara.
✔️ Hoe kies je de beste oogcrème voor jouw huidtype
’s Ochtends…
Kies een oogcrème die vol zit met cafeïne, omdat dit helpt om opgezwollen ogen tijdelijk samen te trekken en te verstrakken binnen 20 minuten. Idealiter kies je er een met een stalen applicator ("de koude staal helpt een beetje met vochtophoping—oftewel wallen—vooral als je de crème tussen gebruik door in de koelkast bewaart," zegt Dr. Gohara)
’s Avonds…
"De meeste mensen denken dat een nacht-oogcrème retinol moet bevatten om fijne lijntjes aan te pakken, maar in werkelijkheid wil je zacht zijn," zegt Dr. Gohara. "Je ooggebied is delicaat en vatbaar voor irritatie, dus dep een simpele, hydraterende oogcrème op die je onderooggebied beschermt en je huidbarrière 's nachts herstelt."
Q: Moet ik retinol rond mijn ogen gebruiken?
Ja, je kunt — en zou moeten! — retinol rond je ogen gebruiken, maar "het is beter om retinoïden over je hele gezicht aan te brengen in plaats van alleen plaatselijk op bepaalde delen," zegt ze. (Geen zorgen, retinol-opties komen later aan bod.)
Een oogcrème om uit te proberen:
Stap 5: Spot treatment
⏰: ochtend en avond
Ideaal gezien breng je spot treatments (of ze nu bedoeld zijn voor puistjes, littekens of donkere vlekken) ’s avonds aan, omdat je lichaam dan het hardst werkt om zichzelf te herstellen, zegt Dr. Gohara. Maar als je al zuren of retinoïden gebruikt in je avondroutine, probeer dan ’s ochtends een spot treatment te gebruiken om te voorkomen dat je huid geïrriteerd raakt door te veel producten tegelijk.
Regardless of when you apply your spot treatment, make sure to tap it on before your moisturizer so it can really penetrate your skin and do its thang without having another barrier to penetrate (before?! What?! Yes, just trust the process and keep reading).
✔️ Hoe kies je de beste spot treatment voor jouw huidtype
Voor donkere vlekken en acne-littekens…
Dr. Idriss raadt een spot treatment aan met hydrochinon (een snel werkend huidblekend ingrediënt, maar mogelijk irriterend) of niacinamide (vitamine B3), wat zachte verlichting biedt voor vlekken en littekens over tijd. Niacinamide kan dagelijks worden gebruikt (de meeste formules veroorzaken geen irritatie), maar hydrochinon moet je om de drie dagen gebruiken om veilig te blijven. Geen irritatie na twee weken? Dan kun je het om de dag proberen
Voor puistjes en uitbraken…
Voor acne zweert Dr. Gohara bij bewezen ingrediënten zoals benzoylperoxide en salicylzuur—maar niet samen, tenzij je je huid wilt irriteren. Benzoylperoxide doodt acne-veroorzakende bacteriën (gebruik dit voor klassieke witte puistjes), terwijl salicylzuur olie en huidcellen oplost (gebruik dit voor verstopte poriën en ontstoken bultjes).
- Hoe gebruik je spot treatments? ↠
Ongeacht de formule is de applicatie hetzelfde: dep een dun laagje (serieus, dun!) op je puistje of vlek en wacht een volle minuut tot het droog is. Om te voorkomen dat de behandeling over je gezicht wordt verspreid, breng je daarna je moisturizer aan op de rest van je gezicht, waarbij je de behandelde plekken vermijdt. Als je gezicht volledig gehydrateerd is, dep je een klein beetje moisturizer bovenop de spot treatment.
Een spot treatment die wij aanraden:
Q: Wanneer moet ik een pimple patch gebruiken?
Je plakt een pimple patch (FYI: dit zijn hydrocolloïde stickers die je puistje beschermen, overtollig vocht of olie opnemen, en mogelijk je puistje behandelen als ze actieve ingrediënten zoals salicylzuur bevatten) vóór je moisturizer, net zoals bij andere spot treatments. Meestal plak ik een pimple patch op en breng daarna voorzichtig mijn moisturizer aan over de rest van mijn gezicht, zodat de patch niet verschuift.
Stap 6: Moisturizer
⏰: ochtend en avond
"Je moet twee keer per dag een moisturizer gebruiken," zegt Dr. Lal, net als elke dermatoloog ter wereld. "Je huidbarrière heeft vocht en hydratatie nodig om gezond te blijven," voegt hij eraan toe. Alle huidtypes zouden moeten kiezen voor formules die rijk zijn aan ceramiden, glycerine en hyaluronzuur. "Een moisturizer helpt ook om alle producten daaronder vast te houden, waardoor de ingrediënten nog effectiever worden," zegt Dr. Idriss.
Je kunt dezelfde moisturizer zowel 's ochtends als 's avonds gebruiken, FYI. Maar sommigen geven misschien de voorkeur aan een lichtere formule in de ochtend, of eentje die SPF bevat voor een handige twee-in-één. Voor een vette huid zijn lichte moisturizers in een crème- of gelbasis ideaal om je huid gehydrateerd te houden zonder een vettig gevoel. De beste moisturizers voor een droge huid "moeten gevuld zijn met dingen die je lichaam van nature aanmaakt en waarvan het meer kan gebruiken, zoals hyaluronzuur, lipiden en eiwitten," zegt Dr. Gohara. Crèmeformules zijn je beste vriend, zowel ’s ochtends als ’s avonds.
Q: En anti-aging crèmes?
Als je wilt, kun je voorzichtig beginnen met retinol door 's avonds een anti-aging nachtcrème te gebruiken, die meestal een mildere, 'verdunde' dosis retinoïden bevat. Dat gezegd hebbende, is het vaak makkelijker—en minder irriterend—om je gewone moisturizer te gebruiken en daar een retinol overheen te layeren (zie: de volgende stap).
Een moisturizer om uit te proberen:
Stap 7: Retinol
⏰: ’s Avonds
"Retinoïden — de algemene term voor alle vitamine A-derivaten, waaronder retinol — dringen door in je huid en versnellen de celvernieuwing, waardoor je lichaam na verloop van tijd frissere, gladdere en minder gerimpelde huid aanmaakt," zegt Dr. Gohara. Onthoud dat retinoïden vier tot zes maanden consequent gebruik nodig hebben om resultaten te laten zien, dus consistentie is cruciaal.
Maar alleen omdat het een half jaar kan duren voordat je rimpels minder zichtbaar worden, betekent niet dat je niet eerder al andere resultaten zult zien. "Retinoïden stimuleren de aanmaak van collageen en cellulaire exfoliatie," voegt Dr. Gohara eraan toe, "wat betekent dat ze ook donkere vlekken vervagen, littekens gladstrijken, poriën reinigen, puistjes voorkomen en de huid laten stralen." Kortom, retinoïden zijn het dichtst bij magie dat dermatologen hebben.
✔️ Hoe kies je de beste retinoïde voor jouw huidtype?
Retinoïden — de overkoepelende term voor alle vitamine A-derivaten — zijn niet allemaal gelijk. Van meest krachtig tot minst krachtig zijn dit: retinoïden op recept (zoals tretinoïne), adapaleen (ook receptsterkte, maar vrij verkrijgbaar), retinal (of retinaldehyde) en daarna retinol. Daarnaast zijn er veel andere vrij verkrijgbare vitamine A-derivaten.
Hoe gevoeliger of droger je huid, hoe milder je retinoïde moet zijn. Anders heb je een langere gewenningsperiode nodig (meer hierover hieronder). Je kunt ook vrij verkrijgbare retinoïden vinden in combinatie met ontstekingsremmende ingrediënten, zoals niacinamide, om bijwerkingen te verminderen.
✔️ Hoe gebruik je retinoïden?
Als je nieuw bent met retinoïden, begin langzaam om de eerste aanpassingsperiode van schilfers en gevoeligheid te verminderen. "Breng een erwtgrote hoeveelheid aan op je hele gezicht: één keer per week in de eerste week, twee keer per week in de tweede week, drie keer per week in de derde week, en daarna om de dag voor onbepaalde tijd," zegt Dr. Gohara.
En als je een extra gevoelige huid hebt, breng dan een laag moisturizer aan 10 minuten vóór en 10 minuten ná je retinol om irritatie te verminderen zonder de behandeling helemaal te verdunnen. Zie het als een vocht-sandwich voor je gezicht.
Q: Wie mag geen retinol gebruiken?
Als je al een nachtcrème met retinoïden gebruikt (of van plan bent te gebruiken), zal dubbelop smeren de anti-aging resultaten niet versnellen—het zal alleen ontstekingen veroorzaken. En als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is retinol ook niet toegestaan, FYI.
Ons fave retinol oogserum:
Stap 8: Gezichtsolie
⏰: ochtend en/of avond
"Gezichtsoliën zijn occlusief, wat betekent dat ze alle ingrediënten en vocht die je net op je gezicht hebt aangebracht, verzegelen om te voorkomen dat ze snel verdampen," zegt Dr. Idriss. Op zichzelf hydrateren oliën je huid niet echt, maar wanneer je ze over andere producten aanbrengt, vergroten ze de effectiviteit van je routine en maken ze de huid zachter en gladder. Zorg er alleen voor dat je gezichtsoliën altijd, maar dan ook altijd als laatste aanbrengt. Ja, echt als laatste.
"Oliën kunnen gemakkelijk moisturizers, serums en behandelingen binnendringen, maar geen enkel product kan een olie binnendringen, wat betekent dat ze als laatste moeten worden aangebracht," zegt Dr. Gohara.
✔️ Hoe kies je de beste gezichtsolie voor jouw huidtype?
Gezichtsoliën zijn niet alleen voor een droge huid—bepaalde oliën, zoals rozenbottel- en jojoba-olie, reguleren overtollige olieproductie bij een acnegevoelige huid, terwijl marula- en aloë-oliën een gevoelige, snel geïrriteerde huid kunnen kalmeren. Of kies voor een olie die is gemengd met anti-aging of acne-behandelende ingrediënten (als je routine nog geen soortgelijke ingrediënten bevat).
Q: Heb ik een gezichtsolie nodig? Ik ben bang!
Nee! Je hebt geen enkel product op deze lijst nodig, behalve een reiniger, moisturizer en zonnebrandcrème. Als je droge plekjes hebt en bang bent voor oliën, probeer dan in plaats daarvan een occlusieve moisturizer, zoals de cultfavoriet EltaMD Moisturizer (ik gebruik deze elke nacht).
Deze gezichtsolie is zo fijn:
Step 9: Zonnebrand
⏰: ochtend
Oké, ja, ik weet dat ik zei dat oliën als laatste gaan, maar technisch gezien is zonnebrandcrème (met SPF 30+) echt de allerlaatste stap — en eentje die verplicht is. "Oliën blijven werken om je huid te doordringen en te behandelen, wat de reden is dat ze als laatste in je routine gaan, maar zonnebrandcrème probeert niets te doordringen—het is er gewoon om je gezicht te beschermen en te fungeren als een pantser tegen de buitenwereld,' zegt Dr. Gohara. 'Het voegt niets toe aan je huid—het beschermt je huid."
En voordat je jezelf overtuigt dat de SPF 15 in je foundation voldoende is, weet dit: "De absolute minimale SPF die je nodig hebt op je gezicht is SPF 30," zegt Dr. Gohara. Tenzij je oké bent met vroegtijdige veroudering, verergerde acnelittekens en een verhoogd kankerrisico.
✔️ Hoe kies je de beste zonnebrandcrème voor jouw huidtype?
Het is 2025, en zonnebrandcrèmes bestaan in talloze formuleringen afhankelijk van je huidtype. Er is zonnebrandcrème voor een vette huid, droge huid, en zelfs voor diepe huidtinten—de opties zijn eindeloos, mensen. Met andere woorden, het is vooral een kwestie van voorkeur.
Maar als je gevoelig bent voor huidreacties, kies dan voor een minerale zonnebrandcrème. Deze maken gebruik van titaniumdioxide, zinkoxide, of beide, en blijven op de huid zitten om UVA- en UVB-stralen te blokkeren. Omdat ze niet echt in de huid dringen, veroorzaken ze doorgaans minder snel irritaties dan hun chemische tegenhangers. Als je geen last hebt van gevoelige huid, kies dan simpelweg een formule waar je enthousiast van wordt en die je elke! dag! wilt aanbrengen!
"Zonnebrandcrème vermindert niet alleen je risico op huidkanker, maar voorkomt ook de vorming van abnormaal collageen en elastine," zegt Dr. Lal. Met andere woorden: een laagje zonnebrandcrème vandaag helpt voorkomen dat jij op je 65e een dikke, gevlekte, leerachtige huid krijgt.
Q: Kan ik een moisturizer met SPF gebruiken?
"De beste zonnebrandcrème is degene die je elke dag daadwerkelijk gebruikt," zegt Dr. Lal. Maar je huid ziet er het beste uit en voelt het beste aan met twee aparte producten. "Moisturizers met zonnebrandcrème kunnen gevoeliger maken en bieden minder hydraterende voordelen," zegt hij. Het is dus beter dan niets, maar niet ideaal.
Een fijne zonnebrand:
FAQs:
Waarom is de volgorde van je skincareroutine belangrijk?
De volgorde van je skincareroutine, net als hoe en wanneer je je producten aanbrengt, kan een enorm verschil maken in de resultaten. Denk er maar eens over na: als je een lichte serum bovenop een rijke, afsluitende moisturizer aanbrengt, zal dat serum weinig effect hebben omdat het je huid niet kan binnendringen. De juiste volgorde helpt daarnaast om irritaties en puistjes te voorkomen, bijvoorbeeld door te vermijden dat je ingrediënten combineert die niet goed samen gaan (zoals retinol en vitamine C).
Op welke leeftijd moet je beginnen met een skincareroutine?
Je kunt op elke leeftijd beginnen met een skincareroutine. Sterker nog, hoe eerder je begint, hoe beter, zegt dermatoloog Jessie Cheung, MD. "Je bent nooit te jong om je huid te beschermen," legt ze uit. Als je net begint, houd het dan simpel met de basisroutine hierboven (reiniger, moisturizer, SPF — de heilige drie-eenheid, als je het mij vraagt). Naarmate je huid eraan gewend raakt, kun je producten toevoegen afhankelijk van wat je huid nodig heeft.
Wat betekent non-comedogeen?
Non-comedogeen is een marketingterm die merken vaak gebruiken om aan te geven dat een product of ingrediënt je poriën niet zou verstoppen of puistjes zou veroorzaken. Het probleem? Het is niet altijd even accuraat. De comedogene schaal is namelijk niet gereguleerd door de FDA (wat betekent dat iedereen het op een product kan zetten), en de oorspronkelijke methode is gebaseerd op dierproeven met de oren van konijnen—niet op menselijke huid.
Natuurlijk doen sommige merken intern onderzoek om te bepalen of hun product puistjes kan veroorzaken, maar het is lastig om de betrouwbaarheid daarvan te controleren. "Veel van deze dingen zijn niet gereguleerd door de FDA, dus merken kunnen claims maken gebaseerd op gebrekkige wetenschap," zegt Dr. Gohara. En vergeet niet dat iedere huid anders is (onthoud dat goed!): wat een uitbraak veroorzaakt bij je BFF, kan voor jouw huid totaal onschuldig zijn.
Welke tools heb je nodig voor skincare?
Geen! Je hebt geen tools nodig voor een goede skincareroutine. Natuurlijk kun je allerlei tools en techy gadgets gebruiken, maar geen daarvan is essentieel voor een gezonde huid. Sommige kunnen zelfs irritatie veroorzaken en je huidproblemen verergeren. Maar als je toch graag met tools speelt, hier een kort overzicht van de meest voorkomende:
LED-gezichtsmaskers
LED-therapie (oftewel licht-emitterende diode-therapie) gebruikt verschillende lichtgolflengtes om mogelijk collageenproductie te stimuleren, acne-veroorzakende bacteriën te doden en ontstekingen te verminderen. LED-maskers voor thuisgebruik zijn beter dan niets, zegt Dr. Gohara, maar ze zijn lang niet zo effectief als professionele behandelingen in een kliniek.
Cryo-tools
Cryotherapie-tools, zoals ijsrollers, zijn geweldig om irritatie en ontstekingen te verzachten. Ze verkleinen tijdelijk de bloedvaten in je huid, wat helpt om zwellingen te verminderen. Nee, ze kunnen je gezicht niet "strakker" maken, maar ze zijn wel ideaal om te ontzwellen en te kalmeren.
Microcurrent-gezichtsapparaten
Microcurrent-apparaten geven een lage elektrische stroom af die je spieren stimuleert, wat mogelijk leidt tot iets stevigere en gelift-ogende huid na verloop van tijd. Het bewijs is gemengd: sommigen zweren erbij (mits consistent gebruikt—heel lang), terwijl anderen geen zichtbaar verschil zagen.
Maar zoals met alles in skincare: doe wat jij fijn vindt, en gebruik wat je blij maakt.
Maak kennis met de experts:
- Jessie Cheung, MD is een gecertificeerd dermatoloog met praktijken in Chicago, IL, en New York, NY. Ze richt zich op de kruising van dermatologie en algehele gezondheid, met een holistische benadering van acne en huidverzorging.
- Karan Lal, MD is een dubbel gecertificeerde dermatoloog in volwassenen, kinderen en cosmetische dermatologie bij Affiliated Dermatology in Scottsdale, AZ.
- Mona Gohara, MD is een gecertificeerde dermatoloog in Hamden, Connecticut. Dr. Gohara is ook associate clinical professor aan de Yale School of Medicine en president van de Women's Dermatologic Society. Haar expertise ligt in medische en chirurgische dermatologie, evenals in huid van kleur.
- Shereene Idriss, MD is een gecertificeerde dermatoloog en klinisch docent dermatologie aan de Icahn School of Medicine aan Mount Sinai. Dr. Idriss is ook de oprichter en medisch directeur van Idriss Dermatology in New York, NY.
Van: Cosmopolitan US
Beth Gillette
Beth Gillette is de schoonheidsredacteur bij Cosmopolitan, waar ze huidverzorging, make-up, haar, nagels en meer behandelt op digitaal en gedrukt gebied. Over het algemeen is ze te vinden in felle oogschaduw terwijl ze woedend haar nieuwste feature typt of zoomt en hakt over een nieuw product dat je „moet proberen”. Voordat ze bij Cosmopolitan kwam, schreef en redigeerde ze vier jaar lang beautycontent als redacteur bij The Everygirl. Volg haar op Instagram voor make-up, selfies en elke paar maanden een nieuw kapsel.
Chloe Metzger
Adjunct-directeur schoonheid
Chloe Metzger is adjunct-schoonheidsdirecteur bij Cosmopolitan en houdt toezicht op de redactionele inhoud en groeistrategie van de haar-, make-up- en huidruimte op digitaal gebied, terwijl ze ook obsessief schrijft over de beste haarproducten voor elk haartype (krullend meisje hier; whattup) en de huidverzorgingsroutines die echt, echt werken (volg haar op Instagram om foto's van achter de schermen te zien van dat leven in een tijdschrift). Ze heeft bijna tien jaar ervaring op het gebied van schrijven en redigeren en haar werk is verschenen in Allure, Health, Fitness, Marie Claire, StyleCaster en Parents. Ze heeft ook een ongezonde voorliefde voor Tom Hanks en zou hem graag ooit willen ontmoeten, als je dat zou kunnen regelen. Bedankt.